EKO till alla

Tvätta mer miljövänligt – 8 enkla tips!

Dags att ta tag i tvätten igen? Visst är det härligt med nytvättade kläder och få saker är lika vardagslyxiga som ren tvätt. Att tvätta kräver en del energi och genom att tvätta rätt kan du både tvätta mer miljösmart och du spar dessutom på dina textilier och du kan undvik att slita ut dina kläderna i förtid. Vi listar upp några enkla tips så du kan tvätta smartare och göra både plånboken, miljön och favoritplaggen en tjänst.

 

  1. VÄDRA KLÄDERNA Förr tvättade vi kläderna när de var smutsiga. Idag tvättar vi dem så fort vi använt dem, vilket belastar miljön och sliter på tyget. Finns det inga fläckar på plagget, testa och se om det räcker med att hänga ut plagget på vädring för att det ska kännas fräscht igen.
  2. SORTERA TVÄTTEN Spar tid genom att ha flera tvättkorgar för olika typer av tvätt, ex ljusa och mörkar textilier, 40 graders tvätt eller 60 graders tvätt. Då har du bättre uppsikt över när du kommer att ha tillräckligt med tvätt för att fylla en tvättmaskin.
  3. TVÄTTA FULLA MASKINER Fyll, fyll, fyll! Maxa tvättmaskinen tills du precis får in en hand i överkant på öppningen. Då spar du både energi, tvättmedel och miljön. Är det specialtvätt som inte fyller en hel maskin kan du välja programmet: halv tvätt och halva mängden tvättmedel.
  4. VÄLJ RÄTT TVÄTTMEDEL – MILJÖMÄRKT! Välj ett miljömärkt tvättmedel, ex. Bra miljöval, därefter Svanenmärkt då bidrar du till att mindre mängd kemikalier spolas ut i vår natur. Vanligt tvättmedel innehåller flera olika aktiva ämnen som kan vara skadliga för miljön.
  5. DOSERA RÄTT Börja med att ta reda på hur hårt vattnet är där du bor. Ibland står det vid tvättmedelsavdelningen i butiken, annars googla. Då kan du lättare tyda tabellerna på tvättmedelsförpackningarna. Hårt vatten kräver högre dosering av tvättmedel än mjukt.
  6. UNDVIK SKÖLJMEDEL Dels innehåller sköljmedel kemikalier som kan vara skadligt för barn och dels lägger sig sköljmedlet som en hinna på frotté vilket gör att handduken får sämre uppsugningsförmåga. Sköljmedel innehåller dessutom tensider som naturen har svårt att bryta ner.
  7. TVÄTTA I LÄGRE TEMPERATURER Tvätta hellre i 40°C  om tvätten endast är lätt smutsig, oftast räcker det för att det ska bli rent. Genom att tvätta i 40°C  istället för 60°C kan du minska din energianvändning med upp till 40 %.
  8. HÄNG UPP Låt tvätten lufttorka så ofta du kan. En torktumlare slukar både energi och sliter på fibrerna på dina kläder.

Visste du att en svensk barnfamilj i genomsnitt tvättar 1,4 ton kläder, lakan och handdukar, varje år?

 

Du kanske gillar detta också!

Leave a Comment

Ombyggnad pågår! Inom kort öppnar vår nya webbutik, ingen order kommer behandlas. Du hittar oss på miandu.se där är du välkommen att beställa. Avvisa