Barns utveckling

Vilka färger bebisar gillar bäst – rött är poppis!

Har du funderat över hur mycket en bebis ser som nyfödd?

Vid födseln är synen det minst utvecklade sinnet hos bebisen. Därför ser bebisen suddigt de första månaderna och har svårt att urskilja detaljer. Inte heller färgseendet är färdigutvecklat vid födseln. Det är först vid 1 månads ålder som bebisen kan uppfatta kontraster och se skillnad på färger.

Vilka färger gillar bebisen bäst?

– Bebisen föredrar starka, kontrastrika färger. Varma färger som rött och gult är de mest förtjusta i och är mer poppis än kalla färger som blått och grönt.

Rött är en färg som många bebisar älskar och som förälder kan du stimulera ditt barns synutveckling med hjälp leksaker, snuttefiltar, babygym med starka färger som rött, svart och vitt.

Pastellfärger som ljusblått och rosa är inga kontrastrika färger och blir därför suddiga för barnet och kanske mer något vi vuxna är intresserade av.

Vilka färger man ska måla väggarna med? Det kan man också tänka på när det är dags att inreda barnets rum. Många gillar att ha en ljus bas med pasteller i barnets rum. Men för att utveckla barnets färgseende välj hellre att inreda med ljusa men starka färger.

 

 

 

Synutvecklingen

Bebisens synutveckling stimuleras även av ansikten. Att studera mammas och pappas ansikte, speciellt ögon och mun är spännande. Synskärpan är som bäst på ungefär 20 centimeters avstånd. Ungefär samma avstånd som mellan ditt eget ansikte och din bebis, när du håller bebisen i famnen. Varje gång bebisen tittar på ett ansikte eller något annat spännande som rör sig, stimuleras synutvecklingen.

Fakta  – Så utvecklas synen

Ålder Synbeteende
Nyfödd  Kan vanligen fixera en ljuskälla, lampa eller liknande men blicken är vanligen ganska instabil.
4 veckor  Kan med blicken följa ett rörligt föremål (lampa) på nära håll.
4-7 veckor  Ger ögonkontakt och svarsleende.
2-3 månader  Kan med blicken följa ett rörligt föremål på avstånd (2-3 meter). Tycker att det är roligt med mobiler e.t.c.
2-3 månader  Leker med egna fingrarna framför ögonen.
3-4 månader  Synen kan styra handen mot ett föremål som man vill ta tag i.
6-10 månader  Uppmärksamt tittande och undersökande av föremål på nära håll.
4 år  Vid fyra-årskontrollen brukar barnet ha synskärpa nästan som en vuxen. Med siffervärden brukar man säga att de flesta barn ser 0.8 eller bättre i denna ålder.

 

Faktaruta källa: S:t Eriks ögonsjukhus